Microsoft verhoogt licentiekosten in 2022 tot 30 procent

Microsoft 365 prijsstijging

Zakelijke gebruikers van de kantoorsoftware van Microsoft worden vanaf deze maand geconfronteerd met prijsstijgingen die kunnen oplopen tot 30%. Kosten voor Microsoft 365-abonnementen, afhankelijk van het abonnementstype, zullen met ongeveer 10% toenemen. De veranderingen in het licentiemodel schieten omhoog. Straks moet 20% meer betaald worden voor flexibiliteit.

Lemontree, de Nederlandse goudpartner van Microsoft, waarschuwt zijn klanten voor de hogere kosten van licenties. Peter Vos, chief marketing officer, vreest dat 2022 voor veel zakelijke gebruikers van Microsoft een “radicaal jaar” wordt. Dit geldt met name voor kantoororganisaties met een groot aantal seizoenarbeiders. Hij zegt: “Als Microsoft-partner bieden we een verscheidenheid aan maandelijkse en jaarlijkse licenties die op elk moment kunnen worden beëindigd. Microsoft zal hier in zijn nieuwe model een einde aan maken.”

SUBSTANTIËLE PRIJSVERHOGING

Abonnementen die na 10 maart 2022 worden afgesloten, vallen onder het nieuwe licentieprogramma. Bestaande abonnementen worden vanaf 1 juli 2022 automatisch overgezet. Wijzigingen omvatten Office 365 (alle abonnementen), Microsoft 365 (alle abonnementen), Windows 10 E3/E5, Enterprise Mobility + E3/E5 Security, Windows 365, Power Platform en Dynamics 365.

Binnenkort kunnen klanten ook toezeggingen doen voor drie jaar. Op dit moment kan alleen Dynamics kiezen voor een verbintenis van drie jaar. De verbintenis van drie jaar is om de prijs voor drie jaar vast te zetten, zoals vaak het geval is in de energiesector. Wanneer een klant kiest voor een verbintenis van één jaar, wordt de prijs voor een jaar vastgelegd. Licenties die voor een periode van één of drie jaar worden afgenomen, kunnen op dat moment niet meer opgezegd worden. Als je grote veranderingen verwacht, dan kun je dus beter mixen. Overstappen naar andere kantoorsoftware is zelden een optie. “Microsoft 365-gebruikers doen meestal alles in deze omgeving”, zegt Peter Vos.

RECHTVAARDIG

Microsoft rechtvaardigt de verandering door te zeggen dat aan diensten zoals SharePoint en Teams zeer recent veel is toegevoegd. Danny Burladge, directeur van Wortell (ook goudpartner bij Microsoft), merkt op dat de IT-gigant de functionaliteit in een paar jaar heeft uitgebreid zonder de prijzen te verhogen. Burladge zegt dat van de 400 klanten die Microsoft 365 gebruiken, slechts één klant met een ontevreden persoon sprak.

Volgens hem wordt de totale prijsstijging van ongeveer 10% als redelijk beschouwd. Alleen bedrijven met een zeer variabel aantal werknemers hebben maandelijkse abonnementen voor het “variabele deel”. Burlage: “Microsoft creëert meer zekerheid in de basisomzet, terwijl de flexibele omzetprijzen stijgen.”

 Bron: Computable

Neem vrijblijvend contact op

XBC Utrecht werpt graag een frisse blik op uw huidige IT omgeving! Wilt u meer informatie of een afspraak inplannen?
Als u onderstaand contactformulier invult nemen we snel contact met u op.