Hoe werkt circulaire IT?

Circulaire economie

Circulaire IT is een hot topic. Het belang van de transitie naar een circulaire economie is erkend door de Rijksoverheid. Zij hebben in 2016 een plan geïntroduceerd waarmee de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair moet zijn. Om dat voor elkaar te krijgen, is het van belang dat bedrijven op tijd starten met de transitie naar circulaire IT. Maar hoe doet u dat? Op welke manier kunt u als bedrijf hieraan bijdragen? Hieronder gaan we in op hoe circulaire IT werkt en hoe u circulaire IT kunt introduceren of uitbreiden binnen uw bedrijf.

 1. Het benutten van de restwaarde van oude devices, zowel financieel als ecologisch

  Op het moment dat een collega een nieuwe laptop of een ander nieuw apparaat in gebruik neemt, betekent dit niet automatisch dat het ‘oude’ apparaat direct afgeschreven wordt en niets meer waard is. Een oud apparaat kan ontzettend goed nieuw leven worden ingeblazen, waardoor het weer functioneert als nieuw.

 2. Aanschaf van onnodig dure apparatuur

  Het vervangen van uw huidige IT-infrastructuur; gemiddeld genomen gebeurt dit in Nederland iedere 3 jaar. Wat u uzelf kunt afvragen: is het voor de dagelijkse werkzaamheden van uw medewerkers ook echt nodig? Veel taken kunnen uitgevoerd worden met circulaire hardware, zonder in te leveren op kwaliteit. De kwaliteit van circulaire IT is met de jaren sterk toegenomen. Dankzij het implementeren van gestructureerde productieprocessen en kwaliteitscontrole wordt de kwaliteit dusdanig gewaarborgd dat er meerdere jaren garantie kan worden meegegeven.

 3. De levenscyclus van IT-hardware producten verlengen

  Dit gebeurt door nieuwe apparatuur te verkopen met een terugkoopoptie. Zo worden deze producten na gebruik teruggenomen en meegenomen in de circulaire goederenstroom. Een goed voorbeeld hiervan zijn nieuwe producten van HP die met terugkoopovereenkomst worden verkocht. Een nieuw product valt op deze manier ook binnen het circulaire portfolio. Dit maakt het mogelijk om een constante stroom van IT-hardware te realiseren en de levensduur van IT-hardware optimaal te benutten.

 4. Circulaire IT binnen uw bedrijf

  Duurzaamheid is iets wat bij veel organisaties op de agenda staat. Een relatief simpele bijdrage aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van uw bedrijf, is starten met circulaire IT. Deelnemen aan de circulaire economie is de duurzaamste stap die u als bedrijf kunt zetten.
  Het concept van circulaire producten binnen IT is producten produceren die bestaan uit grondstoffen uit bestaande, gebruikte en overbodig geworden producten. Dat klinkt misschien alsof u aan de slag gaat met een versleten laptop of desktop, maar niets is minder waar. Bij circulaire producten zijn de basisfunctionaliteiten niet of nauwelijks te onderscheiden van nieuwe producten.
  Even een voorbeeld: voor de productie van een desktop pc en monitor is méér dan 10 keer hun gewicht in ruwe grondstoffen en chemicaliën nodig. Voor de productie van een auto is maar één keer het gewicht van de auto nodig in ruwe grondstoffen. Dat zegt genoeg over de winst die te behalen is door aan de slag te gaan met circulaire IT en te werken met circulaire producten.
  Met circulaire IT kiest u voor duurzaamheid én verkleint u de ecologische voetafdruk van uw bedrijf. De stap naar een circulaire economie dient ieder bedrijf voor 2050 te hebben gezet. Bedrijven kunnen er niet meer omheen om de stap naar een circulaire economie te zetten. En juist circulaire IT is een mooie eerste stap in de goede richting.

 5. Hardware huren

  Bijdragen aan een circulaire economie kan met circulaire IT op verschillende manieren. Een van de opties is om laptops te leasen. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor bedrijven die werken met medewerkers die voor een korte periode in dienst zijn. Maar ook wanneer u niet weet hoe hard uw bedrijf de komende tijd gaat groeien en of het stabiel blijft, kunt u de keuze voor het huren van IT-hardware overwegen.

Meer weten? Laat uw gegevens achter bij ons contactformulier en we nemen zo spoedig mogelijk contact op.